Jag är uppvuxen i Farsta, en förort i södra Stockholm, och har jobbat som journalist sedan 2009. Sedan 2014 har jag även drivit olika podcasts, för närvarande politik- och popkulturpodden Så vad händer?
Sedan våren 2022 har jag föreläst om svart historia på bland annat bibliotek, kulturhus och skolor över hela landet. Oftast med utgångspunkt från boken med samma namn. Ämnet är brett och går att variera i oändlighet, men samtalen berör Afrikas förkoloniala historia, olika sorters slavhandel, koloniseringens konsekvenser, medborgarrättskamper i Amerika och Afrika, diskussionen om återlämnandet av stulna kulturarv och afrosvensk historia.
Under samtalets gång får eleverna lära sig mer om varför svart historia traditionellt har varit undertryckt, varför det är viktigt att ändra på det och vad kunskap om den kan lära oss om idag.
Jag minns från min egen skolgång att många elever tyckte att historia var tråkigt, att de mest associerade det med att memorera olika årtal och namn på gamla kungar. Men i mina föreläsningar väcker jag intresse genom att förklara varför världen vi lever i nu blir så mycket mer begriplig med historisk kunskap. Målet är att eleverna ska bli nyfikna och vilja veta mer.
Jag kan även prata om min första bok, Slumpens barn, och visa hur man i sakprosa kan knyta samman det personliga med stora samhällsfrågor.
Böcker i projektet
Svart historia
Slumpens barn – den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia