Håvning vid Dalkarlskärret

  • Naturpedagogik
  • Djur & natur
  • Naturvetenskap
  • Natur

Vad finns egentligen under ytan? Vilka lever där?

Under en dag vid Dalkarskärret får ni med håv och tråg ta reda på vilka som bor där. 

Kanske kan ni hitta trollsländans larv som äter grodyngel eller hästigeln som tar sig fram med hjälp av sugkoppar. Eller varför inte klodyveln som inte kan simma trots att den lever i vattnet och mycket mycket mer! Om tid finns kan vi också spana lite på fåglarna vid Dalkarlskärret. Varför gillar de andra fåglarna sina högljudda grannar skrattmåsarna?

Under en dag vid Dalkarlskärret får du och dina elever möjlighet att upptäcka den spännande världen under ytan. Efter första håvningstaget burkar den vanligaste frågan från eleverna vara "vad är det för något?". Den nyfikenheten är grunden för det vi sedan gör under dagen. Vad hittar just ni? Vad gör djuren för något? Det är ett perfekt tillfälle att få in kunskapsmålet i biologi “Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas“, samtidigt som ni får en härlig dag ute. Det är nog ändå det som är det viktigaste, att du som lärare för en möjlighet att se dina elever i ett annat sammanhang och för dem att få fina upplevelser ute i naturen. 

Det slutar inte här heller, en sådan här dag är en bra start för att arbeta vidare på skolan. Vem äter vem? Vad händer om något djur försvinner? Vilka anpassningar har djuren för ett liv i vatten? Vi hinner tyvärr inte gå in på allt det spännande under tiden ni är här. Det viktigaste när ni är här är att eleverna får upptäcka naturen i sin egen takt. 

I pdf:n “Håvning vid Dalkarlskärret” kan du läsa mer om hur dagen kommer gå till och praktiska saker som transport,
och där finns också länk till vår checklista.

Om ni har några frågor, eller om tiden (mellan kl 9-13) behöver justeras, hör av er genom att maila till naturskolan@uppsala.se

 Varmt välkomna ut i naturen!