Skolvisningar

  • Pedagogiska program
  • Museer
  • Kulturarv
  • Historia

Gamla Uppsala museum erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter för skolor; från förskola till gymnasium. Alla våra program är helt gratis för skolgrupper!

Gamla Uppsala är ett fantastiskt utflyktsmål och museet erbjuder skolprogram året runt. Lär er om hur de mytomspunna Kungshögarna blev till, lev er in i järnåldersmänniskans vardag, tänk er in i religionsskiftet eller tävla i vikingatida kämpalekar. Boka ett besök på museet, ät medhavd matsäck i det vackra fornlämningsområdet och njut av vår miljö.
Se Gamla Uppsala museums skolprogram för de aktiviteter vi erbjuder.
Vi skräddarsyr gärna program efter era önskemål!

boka via bokning.gamlauppsala@upplandsmuseet.se eller 018239312

Förskola – åk 2

På upptäcktsfärd i Gamla Uppsala

Vi erbjuder förskole- och lågstadieelever ett roligt och lärorikt besök. Tillsammans utforskar vi innehållet i museipedagogens korg, som är fylld med kopior av vikingatida föremål. Vi undersöker hur man levde förr. Vad åt man? Hur bodde man? Vad jobbade man med?
Ca 60 min. Max 15 elever.

Åk 3 – 6

Att leva som en viking – en visning om vikingatiden

Hur var livet på vikingatiden? Vad åt man? Hur var man klädd? Vilka gudar dyrkade man? Hur såg båtarna ut och vart reste man? Tillsammans med museipedagogen dyker vi in i vikingarnas värld. Ca 60 min. Max 30 elever.

Åk 3 – 6

I järnåldersmänniskornas fotspår – en interaktiv visning

Hur levde människorna i Gamla Uppsala för 1500 år sedan? Vilka bodde i byn och hur livnärde de sig? Följ med på en interaktiv visning där eleverna tillsammans med museipedagogen väcker forntiden till liv. Eleverna tilldelas roller och får klä sig i mantlar för att på ett lekfullt sätt närma sig livet under järnåldern.
Ca 60 min. Max 30 elever.

Alla årskurser

Kämpalekar

Skjut pilbåge, tävla i dragkamp, spring snabbt och klura på svåra uppgifter. Klassen delas in i grupper och får prova på vikingatida lekar tillsammans med museipedagogen. Tänk på att vår pilbågsutrustning är regnkänslig, så vid riktigt blött väder utgår den aktiviteten.

OBS! Utomhus, går endast att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet.
Ca 120 min. Max 30 elever.

Åk 3 – gymnasiet

Arkeologi för alla åldrar – interaktiv workshop

Eleverna får tillsammans lära sig hur det är att arbeta som fältarkeolog. Efter en introduktion på museet ger vi oss ut och provar på att gräva i preparerade lådor. Genom workshopen får eleverna lära sig hur arkeologer jobbar och se hur de föremål som plockas upp ur marken kan se ut. Vi anpassar innehållet i workshopen efter elevernas ålder.
OBS! Utomhus,går endast att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet.
Ca 60 – 90  min. Max 30 elever.

Åk 4 – 6

Vems historia? – en källkritisk workshop

Eleverna får en introduktion i vad källkritik innebär och får sedan arbeta i grupper. Varje grupp arbetar med ett tema med koppling till Gamla Uppsala och dess historia. Med museipedagogens stöd besvarar gruppen några diskussionsfrågor och övningen avslutas sedan med en kortare genomgång av alla gruppers resultat. Ca 90 min. Max 30 elever.

5 - 6

Från en tro till en annan

 Vi belyser Gamla Uppsala utifrån ett religionshistoriskt perspektiv. Vilka gudar dyrkades här under vikingatiden? Vilka myter berättades? Hur gick religionsskiftet till? En spännande visning om fornnordisk mytologi och kristendom.
Ca 60 min. Max 30 elever.

Åk 7 – gymnasiet

Historien om Gamla Uppsala – visning av museets utställning 

Följ med museipedagogen genom basutställningen. Vi tittar på de fantastiska fynden från bland annat kungshögarna och lär oss mer om Gamla Uppsalas långa och spännande historia. Ca 50 min. Max 30 elever. 

Digital skolvisning

Har du inte möjlighet att ta med klassen till Gamla Uppsala? Vi erbjuder digitala skolprogram kostnadsfritt. Kontakta oss för mer information. Ca 50 min.