Skapa en egen bilderbok

  • Litteratur
  • Konst

Hur skapar man en bilderbok? Vilka delar består en bilderbok av, och hur blir den till? 

Under hösten 2024 får barnen som går sista året på förskolan göra egna bilderböcker tillsammans med bilderboksillustratören och -författaren Elisabet Ericson. Tillsammans får barngruppen lära sig om processen från idé till färdig bok.

Projektet är inspirerat av 2024 års ALMA-pristagare The Indigenous Literacy Foundation (ILF), som bland annat jobbar med community book publishing. 

Under workshopsen på förskolan får barnen upptäcka att de kan vara skapare av berättelser, som till och med blir böcker (med hårda pärmar!) som utgår från deras egen fantasi, verklighet och vardag - på så vis inspirerat av ILF:s idé. 

Upplägg

Elisabet kommer till förskolorna och träffar barngruppen under 60 minuter (max 10 barn per grupp). Två grupper kan bokas in i följd samma dag på samma förskola. 

Elisabet presenterar sig och sitt yrke, och därefter får barnen börja arbetet med att skapa en gemensam berättelse. Kanske utifrån ett tema som är särskilt aktuellt på förskolan just nu? Berättelsen skapas utifrån fem punkter som är baserade på klassisk dramaturgi.

Barnen får fantisera om: 

1) Vilka handlar denna berättelse om, vilka är de - var bor de, vad tycker de om att äta, göra, leka osv?
2) Det har hänt något lite knepigt, vad kan det vara?
3) Vad gör huvudpersonerna för att komma till rätta med saken?
4) Hur blir det då? Vad händer?
5) Hur känns det efteråt, vad tänker de, har de lärt sig något särskilt?

När en berättelse har tagit form delas gruppen in så att varje barn får göra en bild till en specifik del av den. Något/några barn kan även göra omslag till barnens bok, och ett skrivkunnigt barn eller vuxen, får skriva ner texten till berättelsen. 

Efter besöket sammanställer Elisabet teckningarna och trycker en riktig bok via en print-on-demand-tjänst. Varje bok trycks i två exemplar. Ett exemplar till förskolan, och ett exemplar som kommer finnas tillgängligt för utlån på Läsfabriken (Stadsbibliotekets barnavdelning). 

(Om barnen behöver mer tid går det jättebra att skicka teckningarna till Elisabet i efterhand)


Mer om projektet

Elisabet Ericson har i sina egenskrivna bilderböcker (hon illustrerar även andra författares) ofta haft teman som fantasins och lekens kraft, relationer/ensamhet/identitet, och barns vardag på förskolan.  

Projektet är inspirerat av 2024 års ALMA-pristagare The Indigenous Literacy Foundation. Stiftelsen driver bland annat "community publishing” - där aboriginska samhällen i Australien skapar böcker utifrån sina muntliga, gemensamma berättelser. ILF:s syften är bland annat att visa på kraften som kan finnas i att förmedla sina historier, sin vardag och sin kultur, vikten av att barn kan känna igen sin kultur i böcker, och att därigenom öka lusten att läsa och skapa böcker.

Projektet finansieras av Region Uppsala