SciFest - Kostnadsfritt digitalt program för lärare

  • Fortbildning för pedagoger
  • Digitalt

Amälningslänk: Anmälan till SciFests digitala program för lärare

Tid: Fredag 20 september kl 14:00-15:00
Plats: Alla registrerade får en Zoomlänk via e-post


Beroenden för en ny generation – digitalt program för lärare

Skärmar och sociala medier tar allt större utrymme i vår samtid. I takt med att timmarna framför skärm ökar försämras vår koncentrationsförmåga. Under de senaste 20 åren har den minskat från 150 till 47 sekunder. De unga sover allt sämre och våra svenska PISA-resultat ger anledning till oro. Flera studier pekar ut de digitala plattformarna och deras intensiva tempo som starkt bidragande till utvecklingen. Texterna blir kortare, bilderna mer uppseendeväckande och aviseringarna allt fler. Innehållet verkar vara designat för att skapa beroende.

 

Hur fungerar egentligen hjärnans belöningssystem och blir man beroende på samma sätt som utav alkohol och droger?

 

Professor Mathias Hallberg på Uppsala universitet är en av de främsta experterna inom beroendeforskningen. Han kommer i detta program att diskutera:

Hur belöningssystemet fungerar och vad som händer i hjärnan när ungdomar konsumerar alkohol, droger men även olika sociala medier.


profilbild på Mathias HallbergMathias Hallberg, professor Neurofarmakologi och biologisk beroendeforskning, Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt


Vetenskapsfestivalen SciFest samarbetar med Vetenskapsfestivalen i Göteborg och Kunskapsfesten i Eskilstuna genom att erbjuda digitala program med målgruppen lärare och en intresserad allmänhet i hela landet. 

 

Vetenskapsfestivalen SciFest är ett årligt evenemang som arrangeras av Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Målgruppen är barn och ungdomar i åldrarna 10-18 år samt allmänheten. Främsta syftet är att höja intresset för vetenskap bland barn och unga. Årets SciFest äger rum den 10-12 oktober på Fyrishov i Uppsala. Läs mer på hemsidan: www.scifest.se

Se tidigare digitala program som har tagits fram genom vetenskapsfestivalernas samarbete:

Digitalt seminarium för lärare: Bidrar AI till en bättre värld?
Hur kan skolor lyckas med det demokratistärkande arbetet?
En jämställd undervisning – för bättre möjligheter för alla elever att lyckas i skolan
Vad skulle hända om pojkar ansträngde sig mer i skolan? Om könsskillnader i avgångsbetyg.

Eventet på Facebook