Skolbio - Det kunde varit vi

  • Film & foto
  • Historia
  • Vetenskap/samhälle

Det kunde varit vi är en dokumentär av Glada Hudik Teatern som tar oss från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922, till Vipeholmsanstaltens experiment på människor med intellektuell funktionsnedsättning. I filmen får vi följa med när Emma, Ida & Pär träffar anhöriga, forskare och experter som förklarar och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna. 

Filmen belyser hur vi agerar och tänker om andra människor. Filmen påminner oss om hur människor, som vi, i ett samhälle ungefär som vårt, en gång började betrakta grupper av människor som icke-önskvärda och undan för undan berövade dem deras människovärde. 

Det kunde varit vi belyser många mörka sidor ur vår historia, men förmedlar också hopp och framtidstro. 

Det kunde varit vi bär på ett oerhört viktigt budskap som aldrig får glömmas bort och därför är det viktigt att hålla det kollektiva minnet levande. Ju fler vi är som minns och kan berätta om detta vidare för kommande generationer desto större är chansen att det inte händer igen.” Pär Johansson, grundare av Glada Hudik teatern

Inför besöket

Förbered eleverna på att de kommer att möta ett starkt känslomässigt innehåll. Det kan göras på olika sätt. Visa trailern berätta och ge eleverna tid att samtala om sina tankar och funderingar. Berätta kortfattat om rasforskning, nazismen och hur det såg ut i Sverige. Ta upp ord som institution, adoption etc.

Filmen är en bra ingång till samtal om historia, men också om frågor som diskriminering och om öppenhet för människors olikheter. 


Språk Svenska
Länder Sverige

Skolbion börjar alltid 09.45 på Filmstaden LUXE. I biosalongen finns klassvis numrerade platser och varje lärare ansvarar för sina elever under hela skolbiobesöket. Skolbiovisningarna är godis- och popcornfria.