Föreläsning: Judiskt liv i Sverige - en levande kultur mitt ibland oss

  • Religion

Vad innebär det att vara jude i Sverige idag? Vilka traditioner, högtider och erfarenheter präglar det judiska livet – historiskt och i nutid?

I år är det 250 år sedan judar för första gången fick bosätta sig i Sverige, vilket uppmärksammas med bland annat föreläsningar, utställningar och konserter. 

I den här föreläsningen får eleverna en inblick i judisk kultur och vardag i Sverige. Vi pratar om traditioner, språk, högtider, mat och familjeliv, men också om historia, migration och det moderna judiska samhället. Genom konkreta exempel och personliga berättelser levandegörs en av Sveriges nationella minoriteter och deras kultur. Eleverna får även se några riktigt gamla böcker och andra spännande föremål.

Förhoppningen är att föreläsningen ska öka elevernas kännedom om judiskt liv – bortom stereotyper och fördomar. 

Föreläsare: Elisabet Sannas, projektledare från Judiska Biblioteket i Stockholm. Elisabet har arbetat med judisk tradition och identitet i mer än 30 år.

Boka

Föreläsningen 10.30 är reserverad för åk 9. Föreläsningen 12.30 är reserverad för gymnasiet.


Skolkampanj mot antisemitism och rasism

Föreläsningen ges inom satsningen Skolkampanj mot antisemitism och rasism och riktar sig till åk 9-gymn på både kommunala och fristående grundskolor.  

Mer information om skolkampanjen finns i kommunala grundskolans medarbetarteam och på Pedagog Uppsala.