Näcken och Huldran - Sagoverkstad läsår 22/23

  • Museer
  • Konst
  • Workshop
  • Eget skapande
  • Kultur

Bror Hjorths skulptur Näckens polska som står framför tågstationen i Uppsala är ett av hans mest kända konstverk. I visningen får barnen upptäcka hur många skisser han gjorde inför konstverket. Takhöjden i ateljén hjälper oss att förstå hur stor den färdiga skulpturen är. Barnen får också höra sagorna om Näcken och om Huldran, tillsammans funderar vi över gammal folktro och vad sagorna kan ha fyllt för syfte vid 1800-talets slut. Sagan om Näcken levandegörs med musik.

Verkstad: I verkstan får barnen skulptera sagofigurer, inspirerade från gamla sägner eller från moderna barnprogram. Vi avslutar med att samtala om barnens figurer. Material: Lera.

Syfte: Att ge barnen kunskap om sägner och folktro som återfinns i Bror Hjorths konst och en fördjupad kunskap om skulpturen Näckens polsk och dess tillblivelseprocess, detta sker både genom samtal och genom att själv arbeta tredimensionellt i lera.


Ett besök med visning och verkstad på Bror Hjorths Hus tar 90 minuter. Vi jobbar med max 15 barn/elever per grupp. Om du har en klass med fler än 15 elever så kommer vi dela klassen i två grupper som träffar varsin konstpedagog och gör samma sak samtidigt.