1 april - 6 juni Gunilla Bergström - Originalillustrationer

  • Museer
  • Litteratur
  • Konst
  • Workshop
  • Eget skapande
  • Kultur

Gunilla Bergström har skapat en av Sveriges mest älskade bilderbokskaraktärer: Alfons Åberg. Alfons har följt generationer av barn och högläsande föräldrar sedan den första boken kom ut 1972. Totalt blev det 25 böcker om Alfons, och utöver det samlingsvolymer, pekböcker och böcker med andra personer i huvudrollen innan Gunilla Bergström gick bort 2021.

I Bror Hjorths Hus visas under våren originalillustrationer från sju av böckerna om Alfons Åberg. Gunilla Bergström arbetade med en blandning av teckning och kollageteknik. Hon vägde skickligt balansen mellan motiv och tomrum i bilderna. Det är en fröjd att se originalbilderna med dess nyanser av färger och påklistrade kollageelement. Bilderna är uppbyggda i lager och på det översta är figurerna målade på genomskinlig celluloidfilm. Detta resulterar i att upplevelsen av originalen blir annorlunda jämfört med det tryckta bilderna i böckerna.

Det har ofta uppmärksammats att böckerna om Alfons handlar om allmängiltiga och vardagliga saker som är lätta att känna igen sig i, men bilderna som nu är så bekanta uppfattades som både säregna och nyskapande när de första böckerna kom ut. Gunilla Bergström har själv påpekat att Alfons egentligen ser rätt knasig ut med sitt ovalt liggande huvud och högt sittande ögon. Kanske är det också en av hemligheterna bakom Alfons popularitet, i så många länder med skilda kulturer, att han inte är lik någon särskild och därför lätt för alla att identifiera sig med.

I Bror Hjorths Hus visas Gunilla Bergströms originalbilder i en lekfullt gestaltad utställningsmiljö. Vid ett besök i museet börjar vi med en visning där en konstpedagog berättar och samtalar om bilderna tillsammans med eleverna. Därefter följer en skapande verkstad där eleverna får skapa själva i blandteknik med pennor, färger och kollagematerial, inspirerade av Gunilla Bergströms arbetssätt. Visning och verkstad erbjuds för barn från 4 år upp till och med gymnasiet. Tematik och teknik anpassas efter ålder.