Lärcafé Kultur - Tema bildanalys och normer

  • Konst
  • Film & foto
  • Fortbildning för pedagoger

Vad säger bilderna som vi omges av om samhällets genusnormer? Hur ser de bilder ut som vi själva producerar? Hur kan vi arbeta för att de visuella normerna ska bli mer inkluderande?

Välkommen på kulturförvaltningens allra första Lärcafé Kultur! Lärcaféerna är avslappnade fortbildningar för pedagoger vars innehåll är kopplat till kultur i skola och förskola. Detta tillfälle äger rum på konstnärsmuseet Bror Hjorths Hus och vi har bjudit in föreläsare på temat bildanalys och normer.

Program

Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus har lång erfarenhet av att jobba med bildanalys och normer med skolor i Uppsala kommun, både i form av temavisningar i museet och som uppsökande skapande skola-projekt. Konstpedagogerna Maria Malmberg Wallin och Agneta Forslund berättar om Bror Hjorths Hus pedagogiska program med genusperspektiv. Vi vänder blicken både mot den manlige 1900-tals konstnären Bror Hjorth och på hur hans konst kan förstås men även problematiseras med vår tids normer och mot mer samtida kulturuttryck som superhjältar och reklambild. Vi vill inspirerar till hur man själv kan jobba med genusfrågor kopplat till bilder och konst i klassrummet och ger både tips och visa på problem när man pratar med barn om normer.

Maria Malmberg Wallin är museilektor på Bror Hjorths Hus och Agneta Forslund är konstpedagog och konstnär.

Könsnormer i bildspråket

Elisabet Jonsved presenterar handledningsmaterialet Könsnormer i bildsspråket som tagits fram för Statens medieråd.

Könsnormer i bildspråket är ett pedagogiskt material som visar hur vi ständigt kommunicerar med bilder och hur vi behöver analysförmåga för att kunna demaskera och förstå bilders budskap. Tränar vi på att läsa bilder blir vi bättre på att analysera, förstå och problematisera det vi ser.Materialet diskuterar normer kring manligt och kvinnligt genom olika övningar, bildpresentation, teoretisk samt praktisk bildanalys. Här illustreras också hur mängden bilder med liknande representation kan skapa ett visuellt mönster som påverkar oss själva och hela samhället i en viss riktning.

Elisabet Jonsved, bild- och medielärare i botten, har tagit fram ett antal pedagogiska material för Statens medieråd och är en av aktörerna bakom Bildpodden- en podcast om visuell kultur. Idag jobbar hon som film- och mediepedagog på Medioteket i Stockholms stad.

Genusfotografen
Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, föreläser om genusmedveten och inkluderande bildkommunikation. Utifrån exempel ur media, reklam, offentlig kommunikation och egna fotoprojekt visar han hur bilder kan cementera föråldrade könsstereotyper och exkluderande normer – eller utmana begränsande könsroller och spegla alla i samhället.

Tomas Gunnarsson är utbildad journalist, genusvetare och självlärd fotograf. Han har sedan 2011 genomfört hundratals föreläsningar och workshops för myndigheter, företag och organisationer i Sverige och hela världen. 


Under tillfället bjuds deltagarna på lättare förtäring. Anmäl därför behov av eventuell specialkost vid anmälan.