Konstnärerna och konstpedagogerna Henny Linn Kjellberg och Ting Adolphus besöker barngruppen vid två tillfällen. Barnen får prova på cut out-animation och stop motion-teknik anpassad efter 4-5 åringars motoriska förmåga. Projektet tar avstamp i sagor som valts ut i samråd med barn och pedagoger inför besöken. Konstpedagogerna och barnen pratar om sagorna och de används sedan som utgångspunkt för egna tolkningar och nya berättelser som barnen sedan får rita, klippa ut och skapa film av.
Innan projektet startar kommer förskolans pedagoger att bjudas in till en förberedande workshop med Henny Linn Kjellberg där man får prova på animationsteknik.
Boka
- Programmet är ett uppsökande projekt med två träffar på förskolan. Du väljer tider för både träff 1 och träff 2 i samma bokningsförfrågan. Kontakta kulturiskolan@uppsala.se om
- Det finns bokningsbara tillfällen både under höst- och vårtermin läsåret 23/24.
- Max 12 barn per barngrupp (varje tillfälle har 14 platser inlagda eftersom man anger antal vuxna också).
- Henny och Ting har med sig animationsutrustning, iPads och material till förskolan.
Träff 1 av 2 (60 minuter) - Språk och berättande
Vi presenterar oss för varandra och pratar om uppgiften. Vi läser en utvald saga/berättelse, pratar om den och arbetar med innehållet. Därefter får barnen, gemensamt i gruppen, hitta på egna tolkningar/fortsättningar, t.ex. lägga till nya karaktärer/händelser, som ”Vad hände sen?” ”Vad skulle ha hänt ifall det kom en kanin på besök” eller liknande. Därefter får var och en rita och klippa ut en bakgrund och figurer. Beroende på barngruppens storlek så får man antingen jobba på egen hand eller tillsammans med en kompis.
OBS. Detta program kommer i första hand att erbjudas till förskolor på landsbygden och förskolor som sällan tar del av kulturprogram via Utbudsbokningen.
Om aktörerna
Henny Linn Kjellberg, konstnär, keramiker och konstpedagog samt Ting Adolphus, konstnär och konstpedagog. De har båda lång erfarenhet av att arbeta konstpedagogiskt med grupper inom såväl skola som förskola, både inom ramen för Skapande skola men även på bland annat Bror Hjorths hus och Uppsala Konstmuseum.